Mat

Overrask med Thaimat p? Valentine’s dagen

Hvorfor ikke overraske din kj?re med en romantisk meny med smak av Thai p? Valentine’s dagen i ?r?
Valentine’s dagen som feires hvert ?r den 14 Februar, er p? full fremgang her i Norge og er en av de merkedagene som absolutt kan anbefales. Antall merkedager ?ker hele tiden her i Norge, men det er vel ofte handelsstanden som pusher p? markeringen av flere for ? kunne selge ekstra.
Men Valentine’s dagen er dagen da man virkelig kan vise sin kj?re at man elsker han/henne og hva er vel ikke bedre ? vise det med hjemmelagd mat. Og jeg vil p?st? at hjemmelagd mat viser mer ekte kj?rlighet en om en betaler seg ut av hele dagen med restaurantbes?k. Og Thai mat har mange ?udokumenterte? ingredienser som fremmer kj?rligheten.
Her er det satt sammen en 4 retters meny, som selvf?lgelig kan reduseres til 2 eller 3. Rettene er litt fornorsket slik at man kan kj?pe ingrediensene p? en vanlig kolonialforretning med litt utvalg.
Forrett 1
Thai V?rruller
Denne gir ca 16 sm? v?rruller. Man kan fryse de f?r steking slik at man bare steker de som man trenger. Om en ikke vil bruke frityrgryte, s? bruker vi ? steke dem i en dyp panne. V?r forsiktig med den varme oljen. V?rrulldeig f?r man kj?pt i de fleste st?rre butikker. Ligger i frysedisken.
100 gr finhakket kyllingbrystfilet
50 gr finhakkede, r? reker uten skall
1 stk gulrot, reven
100 gr b?nnespirer
2 stk v?rl?k i skiver
1 cm finhakket, skrellet, frisk ingef?rrot
2 ts soyasaus
2 ts fiskesaus
2 ts maismel
2 ss vann
16 stk 12 cm v?rrulldeig
Vegetabilsk olje til frityrsteking
Bland kyllingkj?tt, reker, gulerot, b?nnespirer, v?rl?k, ingef?r, soya- og fiskesaus i en sk?l.
Pisk maismel og vann sammen til en fin deig. Legg 2 ts fyll p? hvert stykke deig i det ene hj?rnet. Fold snippen over fyllet og fold venstre og h?yre hj?rnesnipp inn mot midten, rull rullen sammen, s? den ligner en sigar. Pensle kantene p? det fjerde hj?rne med maismelblandingen, s? rullen ?limes? godt sammen. Varm oljen opp i en wok eller dyp sauterpanne. N?r en br?dterning bruner p? 40 sekunder, er oljen klar til fritering. Frityrstek v?rrullene ved middelvarme, til de er gyllenbrune p? alle sider. Drypp av p? kj?kkenrull. Server v?rrullene med en s?t chilisaus
Forrett 2
Kyllingsuppe med kokosmelk (Tom Kha Gai)
Denne gir 4 porsjoner.
Dette er en av v?re favoritter hjemme. Er nydelig og kan gjerne brukes alene som en varmende og sunn suppe n?r det er kaldt ute. Vi kj?per en del av ingrediensene her i innvandrerbutikk, men galangerot kan erstattes av ingef?r. Vi bruker heller ikke champignon. Vi pleier istedenfor ? ha i litt tomatb?ter.
3 boks(er) kokosmelk
250 gr champignon
3 stk sitrongress
3 stk chili
3 ss fiskesaus
1 ts salt
2 ss chilisaus, sterk
500 gr kyllingkj?tt uten ben og skinn
1 stk galangerot (en bit p? ca 10 cm)
5 blad(er) kaffirlime blader
1 dl lime-juice, bruk frisk lime
1 ss sukker
2 ss koriander, hakket
Champignongen skal v?re frisk og kyllingkj?ttet uten ben og skinn. Kutt kyllingen i terninger. Hell kokosmelken i en wok og tilsett 3 dl vann. Kok opp under omr?ring. Senk temperaturen og tilsett galangerot, sitrongress og limeblader. La det hele sm?koke et par-tre minutter og r?r om av og til.
Tilsett kyllingen, salt, sukker, fiskesaus og limejuice. La alt koke til kyllingen er ferdigkokt. Tilsett soppen til slutt og la det hele trekke noen minutter.
Hell chilisausen i bunnen av suppebollen, eventuelt; fordel den i suppetallerknene og hell suppen i. Dryss finhakket koriander over f?r servering.
NB:
Lime blader, sitrongress og galangeroten skal ikke spises, disse skal kun gi smak til suppen.
Hovedrett
Kylling i wok med cashewn?tter
Til hovedrett bruker vi enkel wok som kan varieres etter hva en har av r?varer. Men cashew n?tter h?rer til. Dette var og en av v?re favoritter fra den tiden vi bodde i Thailand.
2 stk kyllingfileter, strimlet (eller 1 pakke strimlet kyllingkj?tt)
1 ss solsikkeolje
200 gr gr?nnsaker (paprika, v?rl?k, squash, brokkoli, gulrot, bambusskudd, asparges, sukkererter, aspargesb?nner)
0,5 stk r?d chili, finhakket
1 fedd hvitl?k, finhakket
0,5 bit(er) ingef?r, fersk
25 gr cashewn?tter
0,5 ss sojasaus
0,75 dl ferdig wok-saus (eller lag din egen, se under)
Frisk koriander eller v?rl?k, hakket
Hjemmelaget woksaus:
1 ss soyasaus
1,5 ss ?sterssaus
1 fedd hvitl?k, finhakket
0,5 ss hvitvinseddik eller riseddik
1,5 ss ketchup
2 porsjon(er) ris
Varm 1 ss av oljen i en wok eller en dyp stekepanne og stek kyllingbitene p? h?y temperatur til de er nesten gjennomstekt.
Ta dem ut av pannen og hold dem varme. Varm opp pannen igjen med resten av oljen og fres gr?nnsakene raskt sammen med chili, hvitl?k, ingef?r og cashewn?tter.
Tilsett kj?ttet, soyasaus og wok-sausen, og stek det hele til det er gjennomvarmt. Dryss over hakkete urter.
Server med kokt ris
Dessert
Kokosis
Desserter i Thailand er forskjellige fra de vi bruker. Her er det mye kokos, s?t ris ol. Men pr?v denne iskremen som lages av kokosmelk. Om en har en ismaskin er man langt p? vei her, men det er ikke n?dvendig.
Denne gir 6 porsjoner, s? man har litt ekstra til senere.
5 dl kokosmelk
125 gr sukker
0,25 ts salt
1 ts gelatin
2,5 dl kremfl?te
1 stk lettpisket eggehvite
Hell kokosmelk, sukker og salt i en gryte. Dryss gelatinpulveret ut over melken og r?r. Kok langsomt opp under omr?ring, til sukker og gelatinpulver er oppl?st. N?r kremen begynner ? koke, tas den ?yeblikkelig av platen og settes til avkj?ling.
R?r kremfl?te og den lettpiskede eggehvite i kremen. Hell kremen i en kakeform og frys den. N?r kremen er nesten stivfrossen, helles den i store klumper i foodprocessoren, hvor den kj?res til en jevn masse.. Hell iskremen over i en plastboks og frys den igjen, til den skal serveres.

Matoppskrift.no er ett nettsted med mer enn 30.000 oppskrifter p? mat og drikke. De fleste er n?rings og prisberegnet. Matoppskrift.no har n?rt samarbeid med matvareguiden.no. Nettsidene ble startet opp i 2002 og har vokst til ? bli en av Norges st?rste samlinger av oppskrifter, samt info rundt dette. Nettsidene har mange forskjellige tjenester rundt mat, drikke, ern?ring, helse, r?varer og ingredienser.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy