Ny studie knuser fordommer: Det er n?ring i ferdigmat!

Middag fra Fjordland er like n?ringsrik som tilsvarende hjemmelaget mat. Analyser og ern?ringsvurderinger utf?rt av de offentlige forskningsinstitusjonene Nofima og NIFES, konkluderer med at Fjordlandmat kan inng? i et sunt og variert kosthold p? linje med tilsvarende hjemmelagde retter.

Ferdigmat generelt har v?rt offer for mange fordommer. Det blir ofte hevdet at n?ringsstoffer g?r tapt i ferdigmiddager. NIFES (Nasjonalt Institutt for Ern?rings- og Sj?matforskning) har analysert n?ringsinnholdet i middagsretter fra Fjordland. Resultatene, som ogs? er gjengitt i fagbladet Matindustrien i mars 2013, viser at Fjordlandmiddagene er like n?ringsrike som om en hadde laget tilsvarende retter hjemme p? kj?kkenet.

I tillegg til ? v?re n?ringsrik er det viktig at middagen ogs? er har den riktige balansen mellom n?ringsstoffene. M?ltidet b?r inneholde riktig mengde og sammensetting av proteiner, fiber og karbohydrater. Nofima har derfor vurdert Fjordlandmiddagene opp mot de anbefalinger og kostr?d som er gitt av myndighetene. ?Middagsproduktene i unders?kelsen inneholder de n?ringsstoffer en kan forvente skal komme fra et normalt middagsm?ltid. De analyserte rettene fra Fjordland kan dermed inng? som bidrag til middagsm?ltider i et sunt og variert kosthold p? linje med tilsvarende hjemmelagde retter? konkluderer Nofima med.

Knud S?yland, Produktutviklingssjef i Fjordland, forklarer at det er den spesielle teknologien Fjordland benytter som er ?rsak til at b?de smak, aroma og n?ringsstoffer bevares s? bra:
– Teknikken kalles sous vide. R?varer pakkes i poser, luften trekkes ut og s? varmebehandles maten sk?nsomt i varmt vann. P? denne m?ten bevares all den gode smaken og n?ringsstoffene i posen, sier S?yland.
Artikkelen kan leses i sin helhet p? Nofimas hjemmeside.

Fjordland er en stor leverand?r av hverdagsmat og vi anser det som et samfunnsansvar at denne maten er s? sunn som mulig. P? v?re middager, for eksempel, tilstreber vi ? n? N?kkelhullskriteriene der det er mulig. Dette vil si mye gr?nnsaker, lite salt og fett.

Authors

Related posts

Top