N? kommer de norske sm?tomatene

I l?pet av et par uker vil dagligvarebutikker i hele landet f? inn norske sm?tomater. Salget av sm?tomater har ?kt hele 50 prosent siden 2011, viser tall fra NorgesGruppen.
NorgesGruppen ansl?r at salget av sm?tomater fra deres 1 750 dagligvarebutikker vil n? 250 millioner kroner i 2014, som tilsvarer en ?kning p? 50 prosent p? tre ?r.
I l?pet av en 2-3 ukers periode kommer de norske sm?tomatene til hele landet. De vil v?re f?rst ? finne i butikker i Rogalandsomr?det, med lokal produksjon av Torito-tomater.
I Norge spiser hver av oss cirka 7,5 kilo tomater pr. ?r, fersk konsum. I 2013 importerte Norge
25 000 tonn tomater. Vi produserer selv 12 000 tonn, derav 8 500 tonn vanlig/klase og 3 500 tonn spesialtomater og sm? tomater (cherry, Juanita, Delisioso).
Til tross for at salget av sm?tomatene stadig n?r nye h?yder, tror kategorisjef for frukt og gr?nt i NorgesGruppen at andre tomater fortsatt vil overleve.
– ?Vanlige? tomater vil nok fortsette ? v?re der, fordi de ogs? har blitt videreutviklet i forhold til stil og st?rrelse. Et eksempel er Delisioso-tomatene, sier P?l Westby.
Jo r?dere jo sunnere
Tomaten er en av gr?nnsakene det blir dyrket mest av i hele verden i antall kilo. Tomaten ser ut til ? v?re en spesielt viktig matvare for menn i kampen mot prostatakreft, samtidig som den vil v?re like sunn og god for alle i familien.
– Fargestoffet lykopen, som gj?r tomaten intens r?d, er en kraftig antioksidant. Jo r?dere farge p? tomaten, desto mer lykopen inneholder den. Det er innholdet av lykopen som trolig kan ha beskyttende effekt mot prostatakreft, forklarer klinisk ern?ringsfysiolog Aina Marie Lien i NorgesGruppen.
Lien anbefaler alle, uansett alder og kj?nn, ? spise tomater ofte, gjerne daglig.
– Man kan fint variere form og tilberedning av tomatene, for eksempel kokte tomater som saus til middagsm?ltidet, sier Lien.
– Og husk, tomatene skal ikke oppbevares i kj?leskap! avslutter Lien.

http://www.norgesgruppen.no/VI GIR DEG EN BEDRE HVERDAG

Authors

Related posts

Top