N? kan alle se fordelingen av energi i oppskriftene man lager hjemme

Fordeling av energikilder i maten vi spiser er viktig for mange av oss, og s?rlig de som trener, g?r p? lavkarbo, fettredusert osv. Som en av vinterens nyheter har www.matoppskrift.no n? utviklet beregning av energiprosent p? nesten alle sine oppskrifter.
?Jeg tror at dette vil bli en god hjelp for alle de som b?de er aktive innen sport og idrett, samt alle de som er i gang med lavkarbodietter, forteller Knut Pettersen som st?r bak nettstedene www.matoppskrift.no og www.matvareguiden.no
? Jeg hadde mange utfordringer i utregningen her, men m?tte bruke egne beregninger for at dette skulle blir riktig, da mange av kildene mine ikke bruker samme beregningsmetodene for utregning av energi i maten, sier Pettersen.
Hvordan dette gj?res
Beregning av energiprosent i en oppskrift tar utgangspunkt i mengden og fordelingen av de energigivende n?ringsstoffer som karbohydrater, protein, fett, fiber og alkohol. Hvert n?ringsstoff har en faktor som man ganger opp med for ? finne prosentfordelingen.
Den norske standarden(og tallene fra helsedirektoratet) og den www.matoppskrift.no bruker er lik, og tallene er som f?lger. Desimaler er tatt vekk:
1 gram tilgjengelig karbohydrat(karbo minus fiber) gir 4 kcal

1 gram protein gir 4 kcal

1 gram fett gir 9 kcal

1 gram kostfiber gir 2 kcal

1 gram alkohol gir 7 kcal

I systemet til matoppskrift.no blir totalt energiinnhold regnet ut fra innhold av protein, tilgjengelig karbohydrat minus kostfiber, fett, kostfiber og alkohol. Og s? blir tallene for energiprosent regnet ut.
? Denne m?ten m?tte jeg bruke fordi det er forskjellige standard i mine kilder til informasjon, men den norske beregningsmodellen er den jeg f?lger. Og her er karbohydrater uten kostfiber, forteller han. Mens noen av mine kilder i andre land inkluderer kostfiber i karbohydrat verdien, og verdiene p? ingredienser p? oppskriftene kommer fra forskjellige kilder.
S? f?r verdiene for energiprosent vises p? oppskriften, beregnes totalt kaloriverdi om igjen med utgangspunkt i mengdene n?ringsstoffer. Og denne brukes da i prosentfordelingen.
? Jeg m?tte pr?ve flere beregninger her f?r dette ble riktig, men n? kan jeg garantere for tallene jeg viser, forteller Pettersen videre. Og jeg ser for meg at dette kan bli utvidet i n?r fremtid med egne s?k hvor man kan sortere p? energiprosent, samt oppsett av fulle menyer med total verdier, sier han. Samtidig er dette systemet bygd slik at det oppdateres automatisk hver gang en verdi legges inn/oppdateres p? en matvare.
? Jeg har sett at flere produsenter forandrer innholdet i sine produkter ofte og derfor vil jeg ogs? bruke mer og mer tid p? ? holde dette oppdatert, sier han.
For hvem kan dette v?re aktuelt
– Jeg s? med en gang for meg at disse utregningene m?tte v?re ideelle for alle mine lesere som bruker en eller annen form for lavkarbodiett, og som dermed m? passe p? mengden av energi som kommer nettopp fra karbohydrater. Og man vil da kunne se p? en oppskrift om energimengden fra karbohydrat ligger p? det niv?et som lavkarbodietter anbefaler, forteller han.
Selv om jeg kanskje med dette systemet, og med alle oppskriftene mine som ligger ute gratis p? nett, vil ?delegge for mange av disse lavkarbob?kene med egne oppskrifter for denne dietten.
Energimengden i ett lavkarbokosthold som kommer fra karbohydrater er veldig forskjellig alt etter hvem som gir ut tall, men generelt defineres det som lavkarbo kosthold n?r under 26 % av energien kommer fra karbohydrat og middels karbo kosthold n?r disse tallene er 26 til 45 % og over det som h?y karbo. Men disse tallene er veldig forskjellige alt etter hvilken diett du f?lger.
*I ett norsk vanlig kosthold er energiprosenten fra karbohydrat ca 50 % og myndighetene anbefaler ett inntak p? ca 50-60 energiprosent fra karbohydrater.
– Det er ogs? viktig ? vite at i ett kosthold som feks Atkins diett, brukes det bare netto karbohydrater som er uten fiber. Fiber p?virker ikke blodsukkeret og er ikke med i grenseverdiene for lavkarbo kosthold etter Atkins dietten.
– Men det er mange forskjellige meninger og r?d ang karboinnhold i kosten, og dette vil jeg ikke begi for mye inn p?, sier Pettersen videre, samtidig som det er mange forskjellige dietter innenfor dette omr?det med flere forskjellige tall og meninger. Men jeg gir leserne mine de rene tall og fakta, og s? for det v?re opp til dem ? bruke dem fornuftig i den dietten de f?lger, samtidig som man selvf?lgelig p? hver oppskrift ogs? kan lese mengden karbohydrat i gram pr 100 gr.
Men dette systemet er ogs? til god hjelp for alle de som trener og dermed f?lger med p? hvor energien i maten kommer fra. Her kan en se hvor mye som kommer fra protein, som er viktig om en skal bygge muskler. Og selvf?lgelig alle som vil f?lge med p? fettforbruket sitt, om en f?r nok fiber osv. Helsestudioer og andre som setter opp diett og menyplaner for sine kunder, vil lett kunne finne tilpassede oppskrifter her.
Ting ? passe p? ved bruk
Ved bruk av disse verdiene p? nettsidene, s? m? en v?re oppmerksom p? f?lgende:
Energiprosent er bare regnet ut av ingredienser som er registrert i ingredienslista p? oppskriften.

S?kalt tilbeh?r er ikke med i utregningen om det ikke har verdier, men bare for eksempel “serveres med” ol. Men oppskriftene oppdateres hele tiden og mer av tilbeh?ret inkluderes i oppskriften kontinuerlig. Og de fleste nyere oppskrifter har alt inkludert.

Husk ogs? ? sjekke verdiene for den dietten/kostholdet du f?lger og f?lg med slik at du ikke overskrider diettens grenseverdier.

Husk og at verdier kan forandre seg alt etter som det blir lagt inn nye verdier p? ingredienser. Mange produsenter skifter stadig vekk n?ringsinnhold p? sine produkter

Husk at enkelte lavkarbo dietter ofte bruker gram karbohydrat og ikke prosent. Men s? lenge gram karbohydrat ogs? er oppgitt p? oppskriften s? er det enkelt ? sjekke det.

– Og som en liten kuriositet kan man jo f?lge med p? hvor mye av energien som kommer fra alkoholen i drinker, avslutter Pettersen, som her peker p? en stor kilde til u?nskede kalorier, men som samtidig ikke gir noe s?rlig karbohydrater.
Kilder til norske tall for anbefalt karbohydratinnhold:
* Sosial og helsedirektoratet: http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/karbohydrater

Privat til mottaker av pressemelding:
Om det er ?nske om det s? kan jeg kj?re andre sine oppskrifter gjennom dette systemet. De vil da kunne vises p?/i deres media, nettsider, blad, avis osv med utregnet n?ringsinnhold, energiprosent fordeling og pris. Jeg publiserer en kopi p? mine nettsider. For st?rre antall som ?nskes regnet ut, ta kontakt med meg. Dere vil f? en egen side hos meg med linker til alle ferdige utregnede oppskrifter.
Ta kontakt med Daglig Leder Knut Pettersen p? mail [email protected] eller tlf 47 26 09 97 i normal arbeidstid om dette kan v?re interessant evt privat 905 11418 hele dagen.

Matoppskrift.no er ett nettsted med mer enn 30.000 oppskrifter p? mat og drikke. De fleste er n?rings og prisberegnet. Matoppskrift.no har n?rt samarbeid med matvareguiden.no. Nettsidene ble startet opp i 2002 og har vokst til ? bli en av Norges st?rste samlinger av oppskrifter, samt info rundt dette. Nettsidene har mange forskjellige tjenester rundt mat, drikke, ern?ring, helse, r?varer og ingredienser.

Authors
Top