Mye mat og lite ull p? Geitmyra matkultursenter

P? tunet p? Geitmyra g?rd st?r barn i ring og svir av ullen p? sauehoder p? spidd. Geir L?ne fra Voss er blant landets fremste eksperter p? smalahove og l?rer sm? og store hvordan man g?r frem for ? forvandle et ullete hode til en deilig og velsmakende rett. S?ndag tok han turen til Oslo for delta p? ?pen G?rd-arrangementet ?Hele verden liker lam? p? Geitmyra matkultursenter for barn. Og det er flere enn Ivar som liker lam. Godt over 700 store og sm? smakte seg gjennom lam fra ulike beiter i Norge og ulike verdensdeler .
?Det smaker godt? sier Petra (11), og mumser videre p? somalisk suuqar av ytrefilet av lam. Kokken, Triig Ismail forteller at suuqar er en klassisk rett fra Somalia, der kj?ttet deles i sm? biter f?r det freses i en panne med mange ulike kryddere og lime. P? Geitmyra matkultursenter denne dagen har Petra ogs? smakt p? indisk lammebirjani, laget egen raita, spist lammetagine fra Marokko, helgrillet lam og lam fra Lofoten og lam fra Hvaler. I tillegg har hun rukket ? mortre sin egen krydderblanding! Kj?kkenet var fullt av barn som ivrig knuste hele kryddere til blandingene Ras el hanout, Garam Masala og ?norsk? variant med eineb?r og granbarskudd. Noen egne krydderkomposisjoner var det ogs? rom for!
Lenger ned p? tunet st?r en stor sirkel rundt en helt slaktet lam som er hengt opp i svalgangen. Der viser undervisningsansvarlig p? Geitmyra matkultursenter, May Britt Stormoen et interessert publikum hvordan man parterer et helt lam. ?Det er viktig at dere vet hvor maten vi spiser faktisk kommer fra?, sier May Britt. ?Det vi spiser til middag har v?rt levende dyr, og det skal vi ha respekt for,, sier May Britt. ?Og noe av det fine med lam er at vi kan bruke s? ? si hele dyret, til og med hodet. Og ikke bare blir de god mat, ved ? beite gress og buskas hjelper de til med ? opprettholde kulturlandskapet.?.
En opplevelserik formiddag n?rmer seg slutten, og mette av b?de inntrykk og lam tusler store og sm? hjem fra Geitmyra g?rd.
Geitmyra matkultursenter for barns visjon er “Vi skal bidra til at s? mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gj?r dem godt.” Dette arbeidet gj?r vi gjennom skoleundervisning, fritidskurs, barnehager, ?pen g?rd-arrangementer, nettportal med undervisningsopplegg og nasjonal spredning av informasjon om matkulturelle temaer. Vi underviser barn og unge om matopprinnelse, b?rekraftig dyrking og forbruk, helse, smak og matlaging.

Authors
Top