Mat

Lag en tapasbuffet

Tapas er n? i fremgang i mange land, og de spanske tapasbarene brer seg over hele verden, tom i Norge har vi f?tt de. Men hva ligger i begrepet tapas, er det en matrett, ett tilbeh?r, ett m?ltid eller en tradisjon? Vi kan vel trygt si at det ligger tradisjon i dette ordet og historiene er mange rundt opprinnelsen til tapas. Men selve ordet tapas betyr ? dekke til eller deksel p? spansk og er en betegnelse p? sm? kalde/varme retter som opprinnelig ble spist med vin som ett lite mellomm?ltid. Men la oss se litt p? historien bak tapas f?rst.

Historie
Den mest utbredte opprinnelsen til tapas er at det opprinnelig ble brukt br?d/ost/skinke skiver til ? dekke vinglasset med for ? unng? insekter. Denne grunnen g?r igjen mange plasser i litteraturen. Men jeg tror nok at noe av historien kommer fra den levem?ten og dagsrytmen som man finner i middelhavslandene. Vi er ofte vant med ? bruke faste m?ltider om dagen, ofte 3 stk, mens det i omr?dene rundt middelhavet er mer vanlig ? spise mellom m?ltidene og s? utsette den store middagen til kvelden. En spansk dag best?r av 2 store m?ltider, lunch (13-15) og middag (21-22). Men for at arbeiderne skulle holde sulten stangen ble det spist flere sm? m?ltider.
En annen historie jeg leste er fra den spanske Kongen Alfonso den 10. Han m?tte pga sykdom spise sm? biter med mat, sammen med vin mellom m?ltidene. Da han ble frisk skj?nte han at dette var en fornuftig m?te ? drikke vin p? og beordret alle som serverte vin at de m?tte servere noe ? spise samtidig. Dette var jo fornuftig sett ut fra ett alkoholpolitisk st?sted, med kombinasjonen mat/vin, og gjorde sitt til at folk med alkoholproblemer fikk seg litt sunn mat.

Hva best?r tapas av?
Tapas bestod opprinnelig av sm?, smakfulle munnfuller av feks marinerte oliven, ristede mandler, ristede sopp i saus, grillede reker, tomat br?d, chorizo p?lse, biter av ost(manchego) og skinke(serrano). Men dette har utviklet seg til ? bli mer og mer avanserte retter, og n?r en ser i dag p? tapas oppskrifter s? blir det ofte mye mer enn en munnfull. Men husk hvis du skal servere tapas til gjester, s? var det opprinnelig sm? munnfuller av helt enkle matretter servert til ett glass vin. Men n? er det ofte at det best?r av mange retter og mer til hver person.

Tapas barer
I Spania er det tapas barer over alt. Det h?rer til kulturen. Og alt etter som hvor du er i landet s? varierer tapas menyen. Ogs? typen vin som h?rer til varierer etter hvor du er i landet, fra r?dvin til sherry. Serveres i sm? keramikk sk?ler. Tapas skal spises med fingrene eller tannstikker og er veldig sosialt n?r du spiser sammen med noen. Man kj?per gjerne flere forskjellige tapas og smaker av hverandre. Tapas barene er n? utbredt over hele verden og jeg mener at vi har det her i Norge ogs?, selv om jeg ikke har bes?kt de her i landet selv. Men mange restauranter og barer har ofte tapas p? menyen n?. Og det er popul?rt, det kan jeg se p? min statistikk, da det er det 3 mest s?kte ordet p? sidene mine.
Jeg nevner noen av de mest vanlige rettene, men dere kan og finne fler oppskrifter i samlingen min.
Enkle eksempler
Kj?tt: Beregn ca. 150 g spekeskinke pr. Person. Pr?v gjerne Serranoskinke eller andre skinker.

Oliven: En vesentlig bestanddel – sorte, gr?nne, marinerte, fylte o.l. Her er ofte ett godt utvalg i Innvandrerbutikker. N?tter: Sm? sk?ler med ristede og salte n?tter av forskjellige slag – gjerne mandler ogs?.
Ost: Hvit geitost eller andre lokale varianter. Det smaker med en godt modnet ost. Pr?v og en Manchego ost hvis du f?r tak i den.
Salater: Blandet salat, tomatsalater med l?k og oliven o.l.
Kjeks: Diverse kjeks – gjerne saltet kjeks.

Andre enkle eksempler
Artisjokksalat: Rensede artisjokker overhelles med olivenolje, persille og sitron.
Bloody Oysters: Hell litt kraftig Bloody Mary over ?stersen, og du har en finfin tapas.
Carpaccio: Tynne r? skiver av oksefilet med parmesan, sitron, olje, salt og pepper.
Klippfiskpuré: Kokt klippfisk eller annen salt fisk blandes med kokte poteter, hvitl?k og olivenolje.
Hummer og purrel?k: Hummer stekt i olivenolje, og kokt purrel?k ved siden av. Enkelt og lekkert!
Gorgonzola og sjampinjong: Bl?muggost og stekt sopp er fantastisk godt sammen!
Kyllingl?r: Benfri kylling stekes og serveres med parmesanost og bakt paprika
Laks og asparges: Laksen lettstekes og f?lges av dampet asparges.
Pannekake med r?mme, l?yrom, r?dl?k og dill: Sm? pannekaker kan varieres i det uendelige. L?yrom kan f.eks. Byttes ut med lodderogn.
Ovnsbakt kveite: Kveite krydres og bakes med olje. Annen hvit fisk kan ogs? brukes. Server med en enkel salat, f.eks. Ruccola.
Ovnsbakte sm?poteter og salt agurk: Sm? potetbiter eller hele sm? poteter f.eks. Franske rattepoteter, ovnsbakes. Ha salt og presset sitron over, og nyt dem med salt agurk til.
Potetsalat med vaktelegg: Potetsalater i mange varianter er bra tapas. Denne er med pesto, r?dl?k og syrlige epler. Legg til kokte (vaktel)egg, og du har en lekker, velsmakende rett.
Tomatsalat: Stek tomatskiver og hell over litt balsamicoeddik. Server med br?dkrutonger.
Sherrydampede bl?skjell: Bl?skjell dampet i sherry er nydelig. Server med litt gr?nt tilbeh?r, f.eks. Purre og oliven, som her.
Speket kj?tt og oliven: Spekekj?tt er klassisk tapasmat. Her skiver av Ibericogris, s?kalt Pate Negra, med oliven til.
Serranoskinke er en annen god spekevariant. Mild l?k smaker godt til
Squash- og auberginesalat: Stek skiver av squash og aubergine, og kok inn litt vineddik. Kapers passer godt til.
Syltet andel?r med bakt paprika: Dette l?ret er f?rst saltet og deretter kokt. Salt kj?tt mot s?tlig paprika er en fin smakskombinasjon.
Taleggio med aprikosbr?d: Br?d med innbakt t?rket frukt er alltid godt til smakskraftige oster.

Friterte mandler
250 g sk?ldede mandler 3-4 ss olivenolje Salt Varm oljen i en stekepanne. N?r den er varm s? surrer du mandlene til de er gyldne. La de renne av p? papir og dryss med salt

Friterte blekksprutringer
750 g blekksprutringer 500 g mel 1 liter olivenolje Salt Rens blekkspruten, fjern hode, tentakler, blekkposen, finner og skinnet. Vask dem godt og skj?r dem i ringer. Salt dem og dypp dem i mel. Rist dem litt f?r de friteres i varm olivenolje til de er gyldne. La de renne av p? papir og server dem varme. Kan og stekes i stekepanne, med mindre olje.

Grillet serranaoskinke
12 skiver franskbr?d skj?rt i skiver diagonalt Oliven olje 12 tynne skiver serranoskinke 12 tynne skiver Manchego ost Grov sennep Varm opp grillen. Dynk br?dskivene p? den ene siden med olivenolje. Grill lett brune med olje siden ned. Snu rundt og legg ost og skinke p? skivene. Skinke ?verst. Grilles til osten er smeltet. Serveres med sennep.

Kongereker i sherry
12 r? rensede kongereker Salt og nymalt svart pepper Noen f? dr?per tabascosaus 2 ss olivenolje 2 ss sherry Lag ett kutt bak p? hver reke og fjern den sorte strengen.Varm oljen i en stekepanne og stek rekene til de er lyser?de. 2-4 minutter.Hell over sherry og krydre med tabasco, salt og pepper.Serveres med en gang

Dadler med chorizo
50 g chorizo-p?lse 12 friske daler, uten stein 6 skiver baconolje til frityrsteking hvetemel 1 pisket egg 1 kopp br?drasp Skj?r av endene av p?lsen og trekk av skinnet. Del i 2 cm lange biter. Del bitene p? langs, s? i to igjen, til sammen 12 biter.
Fyll dadlene med en p?lsebit, lukk daddelen rundt. Del baconskivene i to og surr en baconbit rundt hver daddel. Fest med en cocktailpinne av tre.
Varm oljen i en dyp stekepanne. Drypp dadlene i mel, s? i pisket egg og til slutt i br?draspet. Stek i den varme oljen og vend dem ofte til de er gylne. Ta opp med en hullsleiv og la bitene t?rke p? husholdningspapir. Serveres med en gang.

Og til dere som er vegetarianere
Grillede eller bakte gr?nnsaker
3 paprika i forskjellige farger 1 aubergine 4 harde tomater 2 l?k 1 dl olje 2 fedd hvitl?k i meget tynne skiver (sk?ret p? mandolin)1 ss hakket persille 1 ts r?dvinseddik litt god olivenolje til servering Maldonsalt og pepper Skrell l?ken, vask gr?nnsakene og sm?r dem inn med olje. Bakes i ovnen p? 220 grader til de er m?re. Ta ut gr?nnsakene etter hvert som de er klare.Tomatene blir f?rst ferdige, mens paprikaen skal bli brent utenp? f?r den tas ut, legges p? et brett og dekkes med folie i 10 minutter. S? skrelles de.Auberginen skal begynne ? krympe f?r den tas ut og avkj?les litt f?r den skrelles. L?ken tas ut n?r den er myk igjennom.
Alle gr?nnsakene deles grovt og anrettes p? tallerken med olje, eddik, hvitl?k skiver og persille. Dryss over litt Maldonsalt og nykvernet pepper.
Videre lesing
Se v?r temaside om forretter, sm?retter og tapas: Tema forretter
Eksempel p? tapas bord til sommeren. Sommertapas:
Eksempel p? tapas bord til h?sten. H?st tapas:
Oppskrift p? tapas planke Tapasplanke:

Matoppskrift.no er ett nettsted med mer enn 30.000 oppskrifter p? mat og drikke. De fleste er n?rings og prisberegnet. Matoppskrift.no har n?rt samarbeid med matvareguiden.no. Nettsidene ble startet opp i 2002 og har vokst til ? bli en av Norges st?rste samlinger av oppskrifter, samt info rundt dette. Nettsidene har mange forskjellige tjenester rundt mat, drikke, ern?ring, helse, r?varer og ingredienser.

Similar Posts