Kaffepause mot blodpropp

For 9 av 10 nordmenn er pausekaffen p? jobb den viktigste kaffekoppen i l?pet av dagen. N? viser ny forskning at kaffe kan redusere faren for blant annet blodpropp.
Kun 6 prosent av Norges befolkning mener at kaffen ikke har noe ? si n?r de er p? jobb, if?lge en fersk unders?kelse gjort av Ipsos MMI p? vegne av Norsk Kaffeinformasjon. Unders?kelsen viser ogs? at morgenkaffen og pausekaffen p? skole og jobb er de koppene kaffedrikkerne er mest avhengig av.
? De fleste arbeidsplasser tilbyr gratis kaffe til sine ansatte. For den kaffedrikkende del av befolkningen tror jeg kaffepausen p? jobb n?rmest er hellig. Da kan de f? seg en pust i bakken og ta en prat med kolleger. En kaffepause er p? mange m?ter rett og slett sunt, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.
Bra for helsa
Studier viser at kaffe kan redusere risikoen for diabetes, enkelte typer kreft, Alzheimers, Parkinsons og hjerteinfarkt. Nylig viste en forskningsrapport fra Universitetet i Troms? at 3-6 kaffekopper om dagen ogs? kan redusere faren for blodpropp. Lege Kristin F. Enga ved helsevitenskapelig fakultet p? UiT har i sin doktorgrad studert kaffens p?virkning p? blodpropp i beina og lungene. I en periode fra 1994 til 2007 har hun studert over 27 000 troms?v?ringers kaffevaner.
? Tre til seks kopper kaffe hver dag gir lavere risiko for ven?s blodpropp. Hva den beskyttende effekten skyldes har vi ikke sett p?, men det finnes noen studier som legger vekt p? antioksidantene som er i kaffen. Disse kan ha effekt p? karveggen, blodplater og andre komponenter i blodet, sier Enga.
Hun p?peker at kaffen n? m? sies ? v?re ?friskmeldt?.
? I stedet for ? tenke at du skal slutte ? drikke kaffe kan du heller kutte ned p? mengden melk og sukker i kaffen. Jeg tror ogs? kaffen har en sosial funksjon som kan ha helsegunstig effekt, men det er ingen studier som viser dette svart p? hvitt.
Sur kaffe?
Selv om kaffepausen er hellig for oss nordmenn, er det ikke alltid at kaffen p? arbeidsplassen smaker like godt. Tall fra MMI-unders?kelsen viser at salget av pods- og kapselmaskiner har doblet seg fra 2011 til 2013, men kun halvparten av oss oppgir at vi rengj?r kaffeutstyret m?nedlig eller oftere. Dette g?r ut over smak og kvalitet p? kaffen. Marit Lynes oppfordrer folk til ? rengj?re kaffemaskinen jevnlig, ogs? p? arbeidsplassen.
? Arbeidsplassene som tidligere hadde en vanlig trakter p? jobb, etablerte ofte ogs? faste rutiner for rensing. Med de nye kapselmaskinene ser vi at folk dessverre glemmer rensevanene, og dette f?rer til at kaffen oppleves som sur, forteller Lynes.
Hun r?der kaffedrikkere til ? bruke rent vann, rense jevnlig og oppbevare kaffen i en lufttett beholder, for ? sikre den beste smaksopplevelsen.
? Dessuten er riktig dosering og malingsgrad viktig for ? f? en god kopp kaffe. Husk ogs? at etter 30 minutter p? kanne taper kaffens aroma seg betraktelig. Da blir den sur og besk. (Pressenytt)

Kontaktperson: Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, 23131850/48040862 Kristin F. Enga, stipendiat ved helsevitenskapelig fakultet, Universitetet i Troms?, telefon 77 62 08 80

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Norsk Kaffeinformasjon. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Norsk Kaffeinformasjon er et opplysningskontor for kaffe. V?rt form?l er ? arbeide for et h?yest mulig kvalitetsniv? p? kaffe i Norge i alle ledd, b?de p? den ferdig brente r?varen vi kj?per i butikken, og p? det ferdige brygget i kaffekoppen i hjem og p? utesteder. Norsk Kaffeinformasjon er samtidig den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter. Kontoret fremmer kaffe som kvalitetsprodukt og er n?ringens n?ytrale faginstans. Informasjonskontoret ble opprettet i 1962.

Authors

Related posts

Top