Har du pr?vd grillede sj?kreps?

August er over oss – og h?sten n?rmer seg med stormskritt. Men det betyr ikke at skalldyrsesongen er over – tvert imot. H?sten er h?ysesong for sj?kreps! Vi gir deg Christer Berens sin herlige oppskrift p? grillede sj?kreps.

Ikke et vondt ord om kokt sj?kreps med loff og majones, men den virkelige gourmetf?lelsen by Text-Enhance”>kommer f?rst n?r krepsen grilles. Styr unna hvitl?k og andre dominerende krydder, og n?yer meg med sm?r, hvit pepper, litt salt og noen blader med frisk estragon.

Dette trenger du til 4 porsjoner:
sj?kreps (beregn fire kreps pr. person)

100 gram sm?r

salt og pepper
1 ss finhakket, frisk estragon
sm?rsaus
2 dl hvitvin
2 hakket sjalottl?k
0,5 dl kremfl?te
150 gram sm?r
salt og pepper
1 ss frisk estragon
2 ss sitronsaft
Tips 1: Kok kl?rne i godt saltet vann i fem minutter og server ved siden av.
Tips 2: Godt br?d h?rer til slik at man kan f? med den gode sausen.
Fremgangsm?te:
Sett ovnen p? 200 grader.
Sj?kreps:
1. Begynn med ? vri av hodet s? h?yt opp som mulig og ta av kl?rne.
2. Skj?r et snitt over haleskallet, og brett opp halen. Ta bort den svarte stripen.
3. Bland sm?r, pepper, salt og frisk estragon sammen, og fordel halvparten av det p? halene. Sett resten til side.
4. Varm opp en grillpanne, har du ikke det, bruker du en vanlig jernpanne.
5. Grill sj?krepsen p? skallsiden til de er nesten helt ferdige.
6. Legg over krepsen p? et fat, og la dem hvile mens du lager sausen.
Sm?rsaus:
1. Ha litt sm?r i en varm kjele, og tilsett sjalottl?ken.
2. Stek den forsiktig p? lav varme i et minutt.
3. Skru opp varmen til maks, og tilsett hvitvin og fl?te. Kok det ned til halvparten.
4. Skru ned varmen til det laveste, og r?r inn sm?r, litt etter litt, under stadig
omr?ring. Bruk eventuelt en stavmikser.
5. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.
6. Tilsett estragon.
Servering:
1. Ha resten av kryddersm?ret p? sj?krepshalene, og sett dem inn i ovnen i ca. 2 minutter.
2. Ta de varme sj?krepsene ut av ovnen og legg p? tallerkener, ?s s? over resten av skyen.
3. Hell sausen rundt.
Vintips
Denne retten er som skapt til ? f? frem det aller beste i vinen. La Motte fra vinserien Cuv?e Christer Berens er et godt alternativ til skalldyr og sj?kreps.
Velbekomme!
Oppskriften er hentet fra Christer Berens’ bok Nytelser, gitt ut p? Gourmetforlaget. Boka har samlet mange av radiolytternes favoritter fra P4.
Vinkilden AS ble opprettet i 2000. V?r visjon har siden den gang v?rt ? spre kunnskap om mat og vin samt gi inspirasjon til ? finne ekte mat- og vinglede. Vi jobber i dag i stor grad med ? videreformidle Christer Berens lidenskap for vin og mat samt alle hans prosjekter.

Authors

Related posts

Top