G? en frisk v?r i m?te: Hold deg i form med nok vitamin D

Hvordan st?r det egentlig til med vitamin D-inntaket ditt? Spiser du fet fisk minst én gang i uken eller fiskep?legg hver dag? Eller praktiserer du barnel?rdommen og tar tran i alle m?neder med ?r? i? ? Selv om mange fors?ker ? v?re bevisste p? n?ring og kosthold vet vi at bare halvparten av oss f?r i oss nok vitamin D gjennom kosten, forteller klinisk ern?ringsfysiolog Ellen Hovland ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Solens vitamin
N?r sola skinner p? huden, dannes det vitamin D i kroppen v?r. Dersom man er mye ute i solen om sommeren, produserer kroppen mesteparten av D-vitaminet den trenger. Om vinteren st?r sola for lavt p? himmelen til at denne produksjonen kan skje. – I tillegg pakker vi oss inn med store jakker, votter og skjerf, og hindrer sola i ? skinne p? huden v?r. Derfor er det ekstra viktig at vi f?r i oss nok vitamin D gjennom maten om vinteren, p?peker klinisk ern?ringsfysiolog Ellen Hovland i Melk.no.
Vitamin D + kalsium = sant
Vitamin D er helt n?dvendig for at kalsium skal utnyttes i kroppen v?r, til blant annet ? bygge og bevare et sterkt skjelett og sterke tenner hele livet. I tillegg har vitamin D en rekke andre viktige oppgaver i kroppen. Blant annet har god vitamin D-status blitt satt i forbindelse med ?kt overlevelse av kreftsykdom og bedre immunforsvar. Ny forskning kan faktisk tyde p? at det er viktigere med vitamin D enn vitamin C for ? holde seg frisk fra forkj?lelser.
– N? n?r vinteren g?r mot slutten har de fleste av oss t?ret hardt p? vitamin D-lageret vi bygget opp forrige sommer, sier Hovland. Fremdeles er det et par m?neder igjen til den solfylte og lettkledde sommersesongen. Ved ? v?re ekstra p?passelig p? ? f? i deg nok vitamin D n? fremover, kan du styrke immunforsvaret ditt og kanskje forebygge den typiske v?rforkj?lelsen, tipser hun.
Hvor finnes D?
Vitamin D finnes kun i noen f? matvarer. Det finnes litt i egg, men de viktigste kildene er fete fiskeslag og tran. Noen matvarer tilsettes vitamin D, for eksempel ekstra lett melk, sm?r og margarin. Melk med vitamin D kan ikke erstatte fet fisk og tran som kilde til vitamin D, men det kan v?re et godt supplement, understreker ern?ringsfysiologen. – Tre glass ekstra lett melk hver dag gir deg en fjerdedel av D-vitaminet du trenger, samtidig som du f?r i deg tre porsjoner med meieriprodukter, som sikrer kalsiuminntaket ditt, avslutter Ellen i Melk.no
Test deg selv
Dersom du er usikker p? om du f?r i deg nok vitamin D, kan du g? inn p? vitamin D?kalkulatoren til Opplysningskontoret for Meieriprodukter p? nettsiden www.melk.no og teste deg. Der finnes det ogs? en kalsiumkalkulator.

Vedlegg:
Hva er anbefalt inntak av D?
For barn under 2 ?r, personer over 60 ?r, gravide og de som ammer er anbefalingen 10 mikrogram per dag. For barn over to ?r, ungdom og voksne er anbefalt inntak 7,5 mikrogram vitamin D om dagen.
Hva tilsvarer dette i matvarer?
Tre eksempler p? matvarevalg som dekker dagsbehovet for vitamin D for barn over 2 ?r, ungdom og voksne. For barn under 2 ?r, personer over 60 ?r, gravide og de som ammer m? mengdene ?kes med en tredjedel.

Eksempel 1
80 g laks7,55 ?g vitamin D
Eksempel 2
3 glass ekstra lett melk (4,5 dl)1,8 ?g vitamin D
20 g sm?r eller margarin (til fire br?dskiver)1,6 ?g vitamin D
100 g egger?re (1,5 egg)1,58 ?g vitamin D
60 g r?kelaks (2 skiver)2,8 ?g vitamin D
Til sammen7,52 ?g vitamin D
Eksempel 3
3 glass ekstra lett melk (4,5 dl)1,8 ?g vitamin D
10 g margarin eller sm?r (til to br?dskiver)0,80?g vitamin D
1 porsjon makrell i tomat (25 g)1,25 ?g vitamin D
30 g gravlaks (1 skive)3,75 ?g vitamin D
Til sammen7,60 ?g vitamin D

Forslag til oppskrifter med vitamin D
?rret i basilikumsausFransk lakseform
Laks SurpriseFiskegryte
Laks i folieLettvint ovnsbakt laks
Laks i soveposeJarlsberg gratinert sild med salat
Laksefilet i baconostsausKarrisild med n?tter

Klikk p? linken for h?ytoppl?selige bilder til trykk: Bilder
Brukernavn: ofmpresse
Passord: ofm
For mer informasjon eller bilder, vennligst ta kontakt med:
Ellen Hovland, klinisk ern?ringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: [email protected] tlf: 41 22 30 03
Kine Camilla T?ften, Kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: [email protected] tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merken?ytralt opplysningskontor med fokus p? melk og meieriprodukter. Vi ?nsker ? bidra til ?kt bevissthet og kunnskap om kosthold og ern?ring, samtidig som vi skal v?re en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen.
For mer informasjon, se www.melk.no

Authors

Related posts

Top