Forsker om kostholdsutviklingen: Bekymret over nye spisetrender

Unders?kelser viser at 30 % av befolkningen tar hensyn til hva de spiser gjennom dietter eller mat allergier og ? intoleranser. – Ikke g? i diettfellen. Fokuser mer p? hva du skal spise fremfor hva du ikke skal spise!, r?der forsker i SIFO, Annechen Bahr Bugge.
Spis deg sunn, sterk, slank, skj?nn, smart, sexy ? finnes det en diett for alt? er tittelen p? rapporten til Annechen Bahr Bugge, forsker hos SIFO, som kom i h?st. Bugge har her kartlagt vaner koblet opp til mat.
-Det er positivt at folk har blitt mer opptatt av kosthold og helse, men n?r det tipper over kan det bli bekymringsfullt. F?r var det negativt ? v?re kresen, mens i dag er mat er i st?rre grad knyttet opp til noe negativt, i form av at det er mye man ikke skal spise. V?re matvarevalg er i stor grad styrt av helseangst. Det ? takke nei til tradisjonelle matvarer i kostholdet,som br?d, potet, ris og melk, blir ikke lenger sett p? som noe s?rt, men snarere som et uttrykk for helsebevissthet. Dette er for ? markere en helsebevissthet, som kanskje egentlig ikke er sunn. For noen kan kostholdsfokuset bli en besettelse, forteller Bugge.
M?let med kartleggingen til Bugge er ? forbedre kunnskapen om folks spisevaner og hva som gj?r at alle nye trender selger s? godt. Norske Spisefakta i kombinasjon med flere andre studier viser endringer av nordmenns preferanser av kosthold over tid.
– ? v?re sunn er i dag nesten det samme som ? g? p? diett. Dietter, spesielt LCHF dietten og lavkarbodietten er utfordrere til de nasjonale kostholdsr?dene. 4 av 10 nordmenn sier at de bytter ut matvarer til fordel for lavkarbo, forteller Bugge.

-Et litt oppsiktsvekkende funn er at vi finner mange dietter som st?r i direkte motsetningsforhold til de nasjonale kostr?dene, og at det faktisk er disse diettene som f?r mest oppmerksomhet, fortsetter Bugge.
Dette er uheldig, mener klinisk ern?ringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Kaja Helland-Kigen.
– I den jungelen som er av kostholdsinformasjon er det viktig ? holde hodet kaldt og v?re klar over at det faktisk er sunt ? f?lge myndighetenes kostr?d. Det er viktig ? v?re klar over at man ikke b?r g? p? en diett dersom det ikke er medisinske ?rsaker til det, r?der Helland-Kigen.

Slanking er den st?rste motivasjonen
Det er en ?kt interesse for dietter blant dem som vil oppn? en slankere kropp (over 70 %) og blant dem som er interessert i ? spise sunt (over 70 %). Kvinner er langt mer opptatt av dette enn menn, de eldste er mer enn de yngre og de h?yt utdannede mer enn de uten h?yere utdanning.
-Streben etter sunnhet og fitness har blitt et kjennetegn p? nordmenns spisevaner, og forbrukere bombarderes av motstridende informasjon fra flere mer eller mindre faglige hold. Man m? v?re forsiktig med ? tro p? alle helsegevinster de ulike diettene lover. Det er ingen grenser for hvilke
helseplager de ulike diettene lover ? hjelpe mot, sier Bugge.
Funn fra Bugges kartleggingsstudier viser ogs? at 17 % regelmessig spiser ?allergivennlig diett?, her er det flere kvinner (21 %) enn menn (14 %). Hele 18 % spiser ?melkefrie dietter?, 23 % blant kvinner og 14 % blant menn. Melk.no har gjennomf?rt forbrukerunders?kelser om dietter og matallergier og -intoleranser som underst?tter Bugge sine funn.
– Forskning viser at det er flere som tror de har en eller annen form for allergi eller intoleranse knyttet til melk, enn de som faktisk har det. I f?lge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er det kun 2-3 % av voksne som har laktoseintoleranse og under 1 % som har en allergi mot melkeprotein. ? utelate matvarer fra kosten uten grunn er uheldig. ? kutte ut melk og meieriprodukter kan for eksempel gi utfordringer knyttet til inntak av n?ringsstoffer som kalsium og jod, avslutter klinisk ern?ringsfysiolog i
Melk.no, Kaja Helland-Kigen.
Test ut ditt kalsiuminntak p? Melk.no sin kalsiumkalkulator
Klikk p? linken for
h?ytoppl?selige bilder til trykk: Bilder
Les mer om kosthold, helse og ern?ring p? http://www.melk.no
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Kaja Helland-Kigen, klinisk ern?ringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
e-post: [email protected] tlf: 23 30 20 13 / 97 68 52 34
Bugge, Annechen, Forsker, Dr.polit, SIFO, Arbeidsfelt: Mat- og
spisevaner.e-post: [email protected] Tlf: 22043567/48286633

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et kompetansesenter innen norsk melk og meieriprodukter. Vi har kunnskap innen ern?ring, tilberedning av mat og undervisning, og driver merken?ytral informasjonsvirksomhet. Les mer p? www.melk.no

Authors

Related posts

Top