Feir gr?tdagen med gr?ttapas

23. oktober hedrer vi Norges eldste varmrett, gr?ten. Arne Brimi dekker festbordet og serverer gr?ttapas slik at hver enkelt kan finne akkurat sin favorittsmak blant tilbeh?ret.
Onsdag 23. oktober feirer vi gr?tdagen for 24. gang. V?re forfedre benket seg foran grautfatet flere ganger om dagen. N? er gr?ten igjen blitt mektig popul?r. P? gr?tbarer og trendy restauranter rundt om i verden kan gr?t nytes i utallige varianter og med spennende tilbeh?r.
Spesielt byggrynsgr?ten har f?tt sin renessanse. Den f?rste matretten vi nordboere laget var av bygg. Bygg har st?tt sterkt i historien, men i nyere tid er det havregr?ten som har hatt gjennomslag i befolkningen. ?Bygg er n? i ferd med ? erobre tilbake den posisjonen den hadde tidligere? tror Arne Brimi.
Arne Brimi er blant de som har holdt byggen kj?r gjennom mange ?r. Da er det bygg fra Skj?k som gjelder, malt p? tradisjonsrike Ofossen M?lle, som ble etablert i 1865. Denne byggen er nemlig b?de spesielt n?ringsrik og har en s?dmefylt smak. Sammen med Fjordland har Arne Brimi til og med utviklet en ferdiggr?t basert p? byggen fra Skj?k. Denne gr?ten har ogs? blitt hedret med spesialitetsmerket. Med byggrynsgr?t som base kan du enkelt trylle frem de deiligste retter. Ved ? variere med tilbeh?ret skapes helt ulike smaksopplevelser. ?Det er mange ting som kan brukast som tilbeh?r, men det m? vera enkelt og ekte som grauten? sier Brimi bestemt.
N?r gr?tdagen skal feires foresl?r Arne Brimi ? gj?re det med gr?ttapas. Tapas er fest. Og det gj?r det mulig ? nyte gr?ten sammen med mange spennende og forskjellige smaker. Arne Brimi bruker gjerne sin egen byggrynsgr?t. ?Dekk et festbord med sk?ler med forskjellig salt og s?tt tilbeh?r og la alle plukke og mikse det de liker aller best? er tipset fra Arne Brimi, som ogs? understreker at ?mange blir forbauset n?r de opplever hvor forskjellig gr?ten smaker avhengig av det tilbeh?ret de velger?. ?N? er for eksempel Gravensteinepler p? sitt beste og enda bedre blir de hvis du skreller og deler dei opp i biter og steiker dei knapt m?re med litt sm?r i pannen? tipser Arne Brimi.
Med inspirasjon fra gr?tbarer og restauranter rundt i verden, noen tips fra Arne Brimi selv og kokkene i Fjordland smaker f?lgende fortreffelig som tilbeh?r til byggrynsgr?t;
Spekemat
Gulost
V?rl?k
T?rkede b?r (for eksempel aprikos, solb?r)
Friske b?r (for eksempel bringeb?r og bl?b?r)
Eplemos
Plommekompott
N?tter (for eksempel mandler, hasseln?tter og valn?tter)
Yoghurt naturell
Kesam
Nyr
Kefir
Eple i terninger
Kanel
Honning
Karamellsaus
P? verdens f?rste gr?tbar, Gr?d i K?benhavn, er for eksempel gr?t med eple, mandelflak og karamellsaus en bestselger. Da Fjordlands byggrynsgr?t ble tildelt Spesialitetsmerke p? restaurant Smalhans, var skinke- og ostesk?lene blant tilbeh?ret som fort ble t?mt.

Fjordland gr?tfakta:
Totalsalg Fjordlandgr?t ut av dagligvarebutikker siste rullerende ?r: 213 millioner NOK (Nielsen pr 6. oktober)
Verdivekst Fjordlandgr?t i dagligvare siste rullerende ?r: 28,6 % (Nielsen pr 6. oktober)
Det ble spist 13 millioner porsjoner Fjordlandgr?t i 2012, det er 2,7 millioner porsjoner mer enn ?ret f?r. (Fjordlands egne salgstall som inkluderer b?de dagligvare og storhusholdning)
Hittil i ?r er det blitt spist 1,6 millioner porsjoner mer Fjordlandgr?t enn i 2012 (Fjordlands egne salgstall)
Fjordland byggrynsgr?t, som kom p? markedet i februar i ?r, st?r for rundt 40 % av veksten innen fersk ferdiggr?t p? dagligvaremarkedet (Nielsen pr 6. oktober)
Fjordland har tre varianter fersk ferdiggr?t; byggrynsgr?t, risgr?t og r?mmegr?t

Fakta om r?varene til Fjordland gr?t:
Meierir?varene kommer hovedsakelig fra g?rdsbruk i Gudbrandsdalen
Byggrynene er fra Skj?k
I l?pet av et ?r g?r det med ca 6 millioner liter melk, r?mme og kulturmelk til produksjon av Fjordland gr?t

Fjordlands misjon er ? gi deg gode m?ltidsopplevelser som gj?r dagen b?de enklere og bedre.

Authors
Top