Gastronomi

Ellen (61) hvilte seg til seier i kaffemesterskap

Oslo: Ellen Schei Tveitdal (61) fra Froland i Aust-Agder vant l?rdag ettermiddag avslapnings-NM som er en hyllest til kaffepausen, med en hvilepuls p? 53,5.

For sjuende ?ret p? rad inviterte Norsk Kaffeinformasjon til ?rets mest avslappende mesterskap, og l?rdag ettermiddag ble finalen arrangert i Sofienbergparken p? Grünerl?kka i Oslo.

– Dette var veldig moro! Jeg har ?hytte? p? Grünerl?kka og slapper sv?rt godt av n?r jeg er i Oslo, s? det kan ha bidratt til at jeg oppn?dde s? lav hvilepuls i finalerundene, jublet Tveitdal etter at NM-seieren var i havn.

I finalen slo Ellen blant annet ut Trondheims delfinalevinner Samim Karimi (17) og Else Bruvik (78), som tirsdag vant NM i Slappas delfinale i Bergen.

Ett ?rs gratis kaffe
Under NM i Slappa kjemper deltakerne om noe s? uvanlig som ? oppn? lavest hvilepuls mens en ligger i en hengek?ye etter ? ha drukket en kopp kaffe, og mens en sykepleier m?ler hvilepulsen din.

Med NM-seieren i boks innkasserer Ellen ett ?rs gratis forbruk av kaffe og seierstrofeet ?Den forgyllede kaffetrakter?.

– Jeg drikker kaffe daglig, og nyter den ogs? gjerne ?p? sengen? n?r jeg v?kner om morgenen, smiler finalevinneren, som til daglig arbeider som lektor p? videreg?ende skole.

Leder Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon (NKI) er godt forn?yd med ?rets Slappa-NM.

– Denne uken har vi hatt to fantastiske delfinaler i Bergen og Trondheim med nye rekorder i antall deltakere. I Oslo kom solen fram og s?rget for at folk storkoste seg og kaffen har g?tt ned p? h?ykant. Vi har hatt deltakere fra to til 78 ?r, s? det er fortsatt f? NM med s? bred deltakelse som dette. Samtidig er det utrolig hyggelig ? st? for et arrangement som s? mange synes det er g?y ? delta p?, sier Lynes.

Kaffens sentrale rolle
NM i Slappa er ment som en hyllest til kaffepausen, og kaffepausen representerer et viktig avbrekk i hverdagen for mange. 40 prosent av kaffebefolkningen foretrekker ? ha kaffepausen sammen med kollegaer p? jobben, viser ?rets Kaffeunders?kelse gjennomf?rt av Ipsos MMI p? oppdrag fra Norsk Kaffeinformasjon.

Nesten like mange foretrekker ? tilbringe den hjemme etter middag eller med godt lesestoff. De fleste mener kaffe spiller en sentral rolle i jobb- eller skolesammenheng ? enten som samlingspunkt, som oppkvikkende middel eller som personlig pusterom, viser studien.

– Vi lever i et hektisk samfunn der hverdagen er travel. Kaffepausen er verdifull. Den gir folk en pust i bakken, og bidrar til at vi f?r summet oss og pratet sammen, sier Lynes. Hun mener derfor arbeidstakere kan ha godt av ? legge inn en kaffepause eller to i l?pet av arbeidsdagen.

– Sjefer b?r oppfordre sine ansatte til ? ta en kaffepause. Det er da det blir tid til uformelt snakk og gode ideer, og mye konstruktivt kan komme ut av en slik pause, sier NKI-lederen.

Pauser ?ker effektiviteten
Nordmenn er i verdenstoppen i kaffekonsum, og hvert ?r importeres vel 40 000 tonn kaffe til Norge. Det utgj?r rundt 160 liter ferdigbrygget kaffe per nordmann.

– En god kaffepause kan v?re et enkelt, men virkningsfullt botemiddel mot stress. Ved ? legge bort jobben og fokusere p? ? nyte kaffen i fem minutter, blir du b?de avslappet og fokusert. S? selv om kaffe har en oppkvikkende effekt, kan en ordentlig kaffepause redusere stress, sier Lynes.

Det er ogs? gode helsemessige gevinster ved ? drikke kaffe. If?lge seniorprofessor i epidemiologi Dag S. Thelle indikerer nyere studier p? at kaffe har en rekke gunstige fysiologiske effecter. Studier viser ogs? at personer som evner ? ta seg en pause innimellom er de mest friske og effektive, og holder ut lengre.

– Med tanke p? den fysiske helsen kan du trygt drikke kaffe med god samvittighet, understreker Marit Lynes.

F?lg En hyllest til kaffepausen p? facebook.com/kaffepausen – eller legg ut bilder av dine kaffepauser p? Instagram #kaffepausen, s? er du med i trekningen av en flott kaffe-premie! Les mer p? www.kaffe.no

Kontaktperson:
Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862
Espresso Mobile, daglig leder Arild Johnsen, mobil 901 68 468

Bildetekster:

BT1: N? ble jeg bare veldig glad, jublet Ellen Schei Tveitdal (61) fra Froland i Aust-Agder som l?rdag vant finalen i Norges mest avslappede mesterskap i Oslo.
Foto: Norsk Kaffeinformasjon

BT2: Ellen Schei Tveitdal (61) p? seierspallen sammen med toer og Trondheims delfinalevinner Samim Karimi (17), og treer Else Bruvik (78), som tirsdag vant NM i Slappas delfinale i Bergen.
Foto: Norsk Kaffeinformasjon

BT3+4: Solen kom fram og s?rget for at folk storkoste seg og kaffen gikk ned p? h?ykant under finalen i NM i Slappa i Sofienbergparken i Oslo l?rdag ettermiddag.
Foto: Norsk Kaffeinformsjon

Dette er NM i Slappa:
* Norsk Kaffeinformasjon, i samarbeid med Espresso Mobile, arrangerer NM i Slappa for sjuende ?r p? rad.
* Delfinaler ble arrangert p? Festplassen i Bergen 27. august og p? Trondheim Torg 29. august.
* Vinnere av delarrangementene i Bergen og Trondheim ble invitert til NM-finalen i Sofienbergparken i Oslo l?rdag 31.august.
* Den som oppn?r lavest gjennomsnittlig puls i l?pet av 5 minutter vinner.
* Vinneren av ?rets NM i Slappa f?r trofeet ?Den forgyllede kaffetrakter? og ett ?rs gratis forbruk av kaffe.

Kaffe:
? Kaffe er den drikken vi drikker mest av i Norge, etter vann fra springen. Den norske kaffedrikkeren inntar i gjennomsnitt fem kopper om dagen.
? If?lge en unders?kelse gjennomf?rt av Manpower Work Life blir du mer effektiv p? jobben hvis du tar seg en kaffepause og skravler med kolleger. Det samme viser en unders?kelse for Hewlett-Packard.
? En studie fra Universitetet i Tel Aviv i Israel viser at kaffepausen, som bidrar til godt arbeidsmilj? og givende sm?prat, forlenger livet til arbeidstakerne.
? Med kortere kaffepauser som kombineres med jobbsamtaler og probleml?sning utvikles kaffepausenes tradisjonelle rolle som et pusterom fra arbeidsoppgavene, til ? bli en del av selve arbeidet, viser en nordisk studie gjennomf?rt for Nestlé International i 2010.
? If?lge forsker Asbj?rn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) er kaffepauser viktig b?de for produktiviteten og trivselen blant det ansatte.

Norsk Kaffeinformasjon er et opplysningskontor for kaffe. V?rt form?l er ? arbeide for et h?yest mulig kvalitetsniv? p? kaffe i Norge i alle ledd, b?de p? den ferdig brente r?varen vi kj?per i butikken, og p? det ferdige brygget i kaffekoppen i hjem og p? utesteder. Norsk Kaffeinformasjon er samtidig den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter. Kontoret fremmer kaffe som kvalitetsprodukt og er n?ringens n?ytrale faginstans. Informasjonskontoret ble opprettet i 1962.
Vedlagte filer
Word-dokument

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy