Appassimento: Veneto VS Sicilia?

Mange vinprodusenter konkurrerer om ? skille seg ut for ? selge mest mulig vin. I Italia har mange produsenter et konkurransefortrinn gjennom en meget spesiell metode for vinproduksjon; ?appassimento?. Disse vinene har for lengst vunnet nordmenns hjerter og er noen av de aller mest solgte r?dvinene i landet v?rt.
Appassimento-metoden kan utf?res p? ulike m?ter. Den inneb?rer t?rking av druer, noe som resulterer i fyldige, konsentrerte viner med noe rests?dme. Og det er her sp?rsm?let dukker opp: Hvem var f?rst – Veneto eller Sicilia? Og kanskje enda viktigere: hva er forskjellen p? disse – og hva blir best?
I den Italienske nord?stlige regionen Veneto h?stes druene ved optimal modning og spres forsiktig utover store brett. Brettene plasseres oppover i et hyllesystem og her blir druene overlatt til seg selv ? n? skal de t?rke. Det er disse t?rkede druene som er bakgrunnen og selve utgangspunktet for den ber?mte vinen Amarone. For ? lage ripasso derimot, brukes skallrestene etter amaroneproduksjonen. Man lar en fersk Valpolicellavin gj?re sammen med disse, og vips: en ripasso er f?dt. Et godt eksempel p? en slik vin er Antiche Terres Ripasso. Den er per i dag en av Norges mest kj?pte r?dviner.
Drar vi lenger s?r, til Sicilia, er ting ganske annerledes. Utgangspunktet er det samme: nemlig ? lage vin basert p? t?rkede druer. Men selve t?rkemetoden utf?res p? en helt annen m?te enn i nord-Italia. Mens de i Veneto t?rker druene etter innh?stning, skjer t?rkeprosessen p? Sicilia mens druene fortsatt henger p? selve planten ? alts? f?r innh?stningen. Dette er en gammel tradisjon som stadig flere sicilianske vinb?nder benytter seg av i dag, for ? kunne besvare bl.a. nordmenns enorme ettersp?rsel og t?rst etter appassimento-viner.
Den Sicilianske metoden foreg?r i praksis slik: druene t?rkes p? vinstokken ved at man ?knekker? druegrenen forsiktig, slik at n?ringstilf?rselen fra grentil drue stoppes. Drueklasen henger s? her p? vinstokken i ca. 8 ? 10 dager. Vannet i druene fordamper, og druens vekt reduseres. Dette resulterer i h?yere konsentrasjon og sukkerniv? i hver drue. Druene plukkes og legges p? tank for ? gj?re. Resultatet blir det samme som i Veneto: fyldige, r?dviner med deilig rests?dme. Produsenten Vigneti Zab? var f?rst med ? gjenoppta denne metoden i nyere tid, med vinen I Passi; en r?dvin som tappes p? treliters-boks.
?Med hjelp av appassimento-metoden klarer vi ? lage vin som har en god fruktighet og kompleksitet og som passer nordmenns gane? sier Filippo Baccalaro, vinmaker hos Vigneti Zab?. ?Det er flere grunner til ? produsere til bokser istedenfor flasker. Vinen f?r en gunstigere pris og transporten blir b?de ?konomisk og milj?vennlig?.
S? hvem blir vinneren ? hvem lager den beste appassimento-vinen? Veneto eller Sicilia?
Pr?v begge vinene opp mot hverandre og finn din favoritt!

Produktinformasjon: Antiche Terre Ripasso
Varenr 5220001
137,00 kr
Produktinformasjon I Passi
p? Bag-in-Box (3-liter)
Varenr 5851806
359,90 kr
Vinkilden AS ble opprettet i 2000. V?r visjon har siden den gang v?rt ? spre kunnskap om mat og vin samt gi inspirasjon til ? finne ekte mat- og vinglede. Vi jobber i dag i stor grad med ? videreformidle Christer Berens lidenskap for vin, samt alle hans prosjekter

Authors

Related posts

Top